Kiropraktik hest / hund

Selve den kiropraktiske behandling blev opfundet i 1900-tallet, som en metode til at vedligeholde og behandle nervesystemet og bevægeapparatet. Kiropraktik kommer fra græsk og betyder “at udføre med hænderne”.

Kong Fu Haflinger vallak

Jeg mærker efter nedsat bevægelighed af de forreste nakkehvirvler.

En kiropraktisk undersøgelse fokuserer på unormal bevægelse af rygraden og de følger det har for resten af kroppen. Målet med en kiropraktisk behandling er at optimere hele kroppens bevægelighed, så nervesignalerne kan flyde frit mellem hjernen og resten af kroppen. Efterhånden er der udarbejdet meget videnskabelig forskning, der viser at både dyr og mennesker får nedsat deres smerter, og bedre bevægelighed efter en kiropraktisk behandling.

Før en kiropraktisk behandling undersøges hele hvirvelsøjlen og benene for nedsat bevægelighed, stivhed og ømhed i muskler. Findes dette rettes det med det samme med et lille kontrolleret tryk i en bestemt retning ind på et led.

Hvirvelsøjlen (rygraden) består af knogler der sammen med ligamenter, nerver og muskler skal stabilisere og støtte os i hver en bevægelse. Selvom hvert led imellem to ryghvivler har meget lille bevægelighed, så har alle leddene tilsammen stor bevægelighed. Uden denne bevægelighed kan dyret ikke bevæge sig frit og præstere det de skal.

Årsager til nedsat bevægelighed og smerte kan være mange. Alt fra traumer, tandproblemer, fødselsbesvær, transport og meget mere. For hestene kan det typisk også skyldes forkert beskæring og beslag, utilpasset sadel og at rytteren sidder skævt.

Symptomerne er lige så mange:

Hest; Nedsat præstation, unormal positur, gjordkrampe, uvillig til at gå til biddet, lægger hovedet på sned, svært ved at gå samlet eller sidebevægelser, problemer med at tygge – selvom tænderne er i orden, skævt bækken, bagpartens muskler er mindre i den ene side end den anden, sværere at ride på den ene volte frem for den anden, gentagne koliktilfælde og meget mere…

Hund; akut nakke eller ryg smerter, nedsat præstation, manglende lyst til at bevæge sig, gå på trapper med mere, smerte når den løftes, udefinerbar halthed, slikkegranulom (sår) på benene, forstoppelse, problemer med analkirtlerne med mere…

Afhængig af dyrets problem kan de fleste ting løses med en til to behandlinger. Men heste med spat, kissing spines eller længerevarende skader kan have behov for flere behandlinger eller behandlinger med 3-6 måneders interval. Heste er lidt længere tid om at få kroppens muskler og led til at omstille sig efter en behandling med kiropraktik. Derfor vil der ofte skulle gå 3-4 uger før de genbehandles. Hunde kan genbehandles inden for 3-5 dage. Som med hestene har de godt af opfølgende behandlinger med et interval tilpasset hunden hvis de har kroniske problemer som hofte og albueledsdysplasi.

Normalt kan der allerede ses god effekt efter den første behandling.

Kong Fu

Jeg ser efter om begge hoftehjørner er lige høje. Er de ikke det kan hesten være låst i sit korsled og har brug for at blive løsnet op. I dette tilfælde var højre side ca. 3 cm lavere end venstre. Da hesten ikke havde haft problemet så længe kunne det rettes med en enkelt behandling.